-3.8 C
Craiova
miercuri, 15 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăLocalCând speranţa învinge

Când speranţa învinge

Pentru că fostul ei club nu a vrut să mai ştie de ea, a fost la un pas să renunţe la sport. La limita sărăciei, s-a antrenat pe străzi şi printre buruieni. Dar nimic nu a fost în zadar: ieri, Constantina Diţă-Tomescu a câştigat, pentru România, medalia de aur la maraton.

„Eu am crezut în ea, am simţit că va ajunge o atletă mare şi chiar am făcut un pariu că va câştiga aurul la această probă, la Beijing“, a început să povestească Marius Screciu, omul care a redescoperit-o pe atleta care a mai adus un aur pentru România.

Istoria acestei sportive excepţionale nu a fost deloc lină. În 2004, Constantina Diţă-Tomescu, atleta care a câştigat ieri medalia de aur în proba de maraton de la Jocurile Olimpice de la Beijing, a fost la un pas să se lase de atletism. Cluburile din Oltenia – şi nu numai – au refuzat să o legitimeze pe sportivă, fiind de părere că Tomescu nu mai era de actualitate şi nu avea potenţial.

La începutul anului 2004, sportiva intrase în conflict cu conducerea clubului de la Târgu Jiu. Preşedintele Mihai Prunariu, din motive rămase învăluite în mister chiar şi azi, a dat-o afară pe alergătoarea care, patru ani mai târziu, avea să ducă atletismul românesc la cel mai înalt nivel. Fiind în situaţia de a se lăsa de sport şi a se întoarce la serviciu – era angajată la o staţie Petrom din Târgu Jiu -, tânăra a fost salvată de un fost coleg, tot atlet, care abia înfiinţase un club sportiv în Mehedinţi. Marius Screciu a fost cel care i-a întins o mână de ajutor sportivei, transferând-o de la Târgu Jiu la Severin. Aici, Constantina Diţă-Tomescu a stat trei ani.

„În 2004, am adus-o pe Constantina Diţă-Tomescu la CSM Drobeta Turnu Severin, pentru că am crezut în ea. Trecea printr-o perioadă grea, fiind la un pas de a renunţa la sport. Îi cunoşteam caracterul şi ambiţia ei de învingător, aşa că i-am propus să o transfer la Severin. A acceptat pe loc. CSM Drobeta Turnu Mehedinţi şi-a pus toate speranţele în ea şi sportiva a confirmat la toate concursurile unde a participat, a ridicat culorile clubului, dar şi pe ale României pe cele mai înalte culmi ale sportului“, a declarat fostul director al CSM Drobeta Turnu Severin, Marius Screciu.

 

Cetăţean de onoareal Severinului

 

Condiţiile de antrenamet şi lupta pe care a dus-o Constantina Diţă-Tomescu în viaţa socială, în 2004 – 2005, depăşesc orice imaginaţie. Antrenamentele sportivei aveau loc pe o pistă amenajată la foc automat, din pământ şi cărămidă pisată, pe un fost teren de fotbal abandonat, unde ierburile depăşeau înălţimea unui om. Mai mult, sportiva începuse să aibă probleme şi în familie, soţul ei rămânând şomer.

„Nu vă daţi seama prin ce chinuri a putut trece această sportivă! Se antrena din greu, pe stradă şi pe o pistă neadecvată. În tot acest timp, presiunea familiei care trecea prin momente dificile o marca foarte mult. De frică să nu o pierd, i-am spus să-şi cheme soţul la mine la birou. Imediat l-am angajat la club, doar să ştiu că atleta îşi ia o piatră de pe inimă şi poate continua pregătirea. Am reuşit să o deconectez de la problemele sociale şi astfel cred că i-am redat încrederea în ea. Timp de trei ani ne-a mulţumit atât de mult din punct de vedere sportiv, încât primarul oraşului, Constantin Dinu, i-a acordat sportivei titlul de cetăţean de onoare al Severinului“, a mai declarat Marius Screciu.

 

Un palmares bogat

 

Constantina Diţă-Tomescu se află acum la a doua participare la Jocurile Olimpice, după JO de la Atena din 2004, unde s-a clasat pe locul 20. Sportiva mai are în palmares o medalie de bronz, la Campionatele Mondiale de la Helsinki, din 2005, în proba de maraton, precum şi două medalii la Mondialele de semimaraton, una de aur, în 2005, la Edmonton, şi una de bronz, în 2004, la New Delhi. De asemenea, atleta română a câştigat, în 2004, maratonul de la Chicago.

Chiar şi aşa, sportivei nu i se prea dădeau mari şanse la aceste JO, toţi considerând că nu va termina cursa.

„A fost o performanţă minunată. Sunt foarte fericită că am câştigat o medalie, dar mai ales că este de aur. La Campionatele Mondiale din Canada din 2005, toată lumea spunea că nu pot alerga, dar azi am arătat că pot“, a spus Constantina Diţă-Tomescu, după câştigarea celei mai importante medalii.

În prezent, atleta locuieşte şi se antrenează în Statele Unite ale Americii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII